Apropo / Provence

5 lectii de solidaritate pe care le putem invata de la francezi

Solidaritate

Mereu am crezut in Romania si m-am mandrit cu ea, mereu am promovat cele mai frumoase lucruri despre tara noastra pe oriunde am mers, am spus tot timpul de unde vin si m-am straduit sa am un comportament cat mai bun ca sa arat tuturor ca sunt multe tipuri de oameni la noi in tara si poate astfel sa le mai spulber strainilor din stereotipuri.

Insa trebuie sa recunoastem ca mai avem multe de facut ca tara, iar progresul inseamna invatare. Poate ca modelele straine nu se pot aplica perfect in tara noastra si evident trebuie adaptate, insa pot fi un punct de pornire pentru a incerca sa evoluam. Sunt de aproape un an in Sudul Frantei si am remarcat 5 lectii de solidaritate pe care le putem invata de la francezi si pe care mi-ar placea sa le vad si in Romania.

Modelul francez

1. In primul rand, spiritul civic. Francezii sunt destul de uniti ca popor si astfel au anumite legi facute special ca sa ii protejeze. Spre exemplu, daca stai in chirie, proprietarul nu poate sa te scoata in strada in timpul lunilor de iarna chiar daca nu ai achitat chiria. Acest lucru m-a surprins foarte mult, dar mi se pare extraordinar de util si uman.

2. Inca un lucru pe care il apreciez este faptul ca francezii au un «Minister al timpului liber » care se ocupa in special de oamenii pensionati pentru a le oferi posibilitati educationale si de divertisment/ culturale, astfel incat acestia sa isi petreaca timpul cat mai util si placut.

Cand faceam cursul de franceza la Universitatea Aix-Marseille am observat multe grupuri de seniori care veneau sa ia cursuri de pictura, de limba, de istorie, bineinteles la tarife foarte mici. Gandindu-ma la ce inseamna pensionarea pentru un roman si cate temeri si neajunsuri aduce cu ea, mi-am dat seama ca suntem departe, in primul rand pentru ca pensia abia le permite multor romani sa traiasca decent si apoi pentru ca nu prea avem aceasta mentalitate a pensionarului activ in societate.

Promovarea tarii si a produselor locale

3. Un alt mod prin care francezii isi exprima solidaritatea este acela ca favorizeaza micii producatori atunci cand fac cumparaturi ; prefera sa mearga la piete sau buticuri locale in loc sa cumpere de la hypermarketuri, ajutand astfel producatorii locali. Aceasta tendinta cu siguranta ii ajuta foarte mult si este demna de urmat.

4. Am mai vorbit despre asta, dar cred ca merita reluat acest subiect pentru ca este extrem de important, iar noi inca avem mari lacune aici : solidaritatea fata de mediu. Incepand de la reducerea drastica a pungilor de plastic in magazine si reciclarea obligatorie, pana la utilizarea crescuta de masini electrice, hybrid si pana si autobuze electrice, francezii au inteles ca natura trebuie respectata si poluarea redusa pe cat posibil. Inca un lucru pe care il admir la ei este faptul ca in toate drumurile mele prin regiune nu am vazut un copac taiat sau un gunoi pe jos. Ei au inteles ca frumusetea, bogatia si curatenia naturii din aceasta zona le pot aduce numai beneficii si au aceasta educatie a pastrarii si ingrijirii mediului inconjurator. Sa nu mai mentionez ce aer curat este chiar si in centrul oraselor.

Lupta pentru propriile drepturi

5. Solidaritatea manifestata prin greve. Francezii sunt renumiti pentru „placerea” lor de a face greva din orice, insa aceasta maniera de a fi uniti le-a adus de-a lungul timpului tot ce si-au dorit. Stiu sa isi ceara drepturile si sa lupte pentru ele, formeaza sindicate si asociatii care sa ii reprezinte si nu ezita sa scoata in evidenta orice nedreptate. Aceasta mentalitate mai „bataioasa” este absolut necesara si la noi, mai ales avand in vedere ca autoritatile nu au tocmai interesele cetatenilor in cap de lista. Cere si (poate) ti se va da!

In plus, as vrea sa mentionez un lucru care mi se pare absolut incredibil, faptul ca francezii chiar au o zi a solidaritatii la locul de munca. Asta inseamna ca o zi pe an vei lucra, iar plata pentru acea zi de munca va merge la Casa Nationala de Solidaritate pentru a ajuta batranii si oamenii cu handicap. Cred ca este absolut extraordinar acest lucru, insa ma tem ca la noi ar fi mai greu de aplicat si ca inca nu avem deschiderea spre astfel de masuri.

Acestea sunt doar 5 lectii de solidaritate pe care le putem invata de la francezi. Ar mai fi anumite lucruri de mentionat, dar cred ca acestea tin mai mult de felul lor de a fi si sunt mai greu de implementat (cum ar fi dezinteresul pentru epatare- nu sunt genul de oameni care sa investeasca in branduri si aparente si de asemenea atitudinea binevoitoare si relaxata unii fata de ceilalti). Ce spuneti, dragi romani? Eu cred ca daca ei pot, cu siguranta si noi putem.