Asia / Destinații

5 motive pentru a alege o calatorie in Japonia

Osaka Japonia
Geisha si cires Kyoto
Pavilionul de aur Japonia Kyoto
Templu Fushimi Inari Kyoto
Ramen mancare japoneza
Sarbatoarea ciresilor Tokyo
Sarbatoarea ciresilor Tokyo
Pavilionul de aur Kyoto
Intersectia Shibuya Tokyo
Padurea de bambus Kyoto

Cand vorbesc despre o calatorie in Japonia nu ma pot referi la un oras anume. Sunt convinsa ca oriunde ati avea ocazia sa mergeti in aceasta tara tulburator de diferita, o sa aveti parte de istorie, arhitectura, mancare excelenta. Aici veti intalni o impletire a traditiei si a ultra-modernului cum numai japonezii stiu sa faca. Orasele pe care am reusit sa le vad sunt : Tokyo, Kyoto, Osaka si Nagoya si le recomand in egala masura pe toate. De ce Japonia ?

Cateva highlights din frumusetile Japoniei

1. Acel ceva atat de diferit. Nu m-am mai simtit in niciun loc din lume atat de straina, intr-un mod nou si incitant. Atat de multe lucruri inedite si diferite iti fac creierul sa fie mereu surprins, asa ca toata vacanta vei fi intr-un excitement continuu. Cateva exemple ? Sushi pe banda rulanta (la propriu), check-in automat printr-un robot la hotel, aparate de tip „vending machine” cu absolut orice. Acestea se foloseau inclusiv in unele restaurante pentru a alege mancarea dupa fotografie, a da comanda si a plati. Bullet trains, oameni care poarta masti peste tot (stiu, acum nu mai e ceva asa deosebit), restaurante pentru singuratici unde esti inconjurat de paravane pentru a avea intimitate. Toate acestea sunt lucruri neintalnite in alte parti ale lumii si cel putin pentru mine sunt fascinante.

Cuisine si cultura

2. Mancarea japoneza. Puteti incerca de la deja celebrul sushi pana la ramen, yakitori, Okonomiyaki, takoyaki, gyoza, yakiniku si multe altele (va promit un articol dedicat in special mancarii japoneze). Toate sunt delicioase, nu au nimic in comun cu alte tipuri de mancare (nici cu alte tipuri de mancare asiatica de multe ori) si de cele mai multe ori n-o sa prea aveti idee ce mancati si ce contine, pentru ca in restaurante nu prea se gasesc meniuri in alta limba decat japoneza. Fructele de mare si street food-ul sunt la mare cautare, mai ales ca in Japonia le puteti incerca fara frica, totul fiind foarte curat si gatit cu grija. In centrul oraselor de cele mai multe ori gasesti strazi intregi pline de tarabe cu dulciuri, gustari si tot felul de minuni pe care iti vine sa le incerci.

 3. De cand eram mica am fost fascinata de multe elemente ale culturii japoneze, precum samuraii, geishele, ninja, felul lor de a se imbraca si arhitectura traditionala. Japonezii sunt oameni conservatori, care isi respecta cultura si traditiile si se mandresc cu ele, astfel ca si in cel mai modern oras, plin de sticla, beton si zgarie-nori, veti gasi pe unde nu va asteptati un templu, un muzeu, o resedinta istorica. Ai impresia ca doua lumi se intalnesc si se armonizeaza intr-un contrast placut. Toate acestea fac ca vacanta in Japonia sa aiba acel ceva de neuitat.

Atmosfera si contraste

 4. Sarbatoarea ciresilor. Japonezii adora sa amenajeze parcuri si gradini in stilul lor inconfundabil, astfel incat sa scoata in evidenta simplitatea si frumusetea naturii. Toate acestea se centreaza de obicei in jurul ciresului. In fiecare primavara japonezii ies din case si se bucura de primavara, de revenirea la viata a naturii, ies la plimbare si picnicuri sub ciresi si se bucura de moment. Ei numesc acest ritual al reinfloririi si al admirarii ciresilor hanami. Asadar, recomand macar o calatorie in Japonia primavara pentru a va putea bucura de ciresii infloriti.

5. Vibe-ul orasului. Nimic nu se compara cu intersectia Shibuya din Tokyo, cea mai aglomerata intersectie din lume, plasata intre zgarie-nori acoperiti de panouri luminoase cu reclame, culori si neon. Pe langa temple si cladiri traditionale despre care am vorbit mai devreme, veti fi uimiti de detaliile ultra-moderne si tehnologizate, infrastructura si aglomerarea de stimuli la orice pas. Acelasi tip de mediu veti intalni si in Osaka sau Nagoya. E uimitor ca un singur oras sa poata oferi in acelasi timp traditie si cultura, progres si modernism si colturi de natura, insa orasele japoneze reusesc din plin.

Orice calatorie in Japonia espe speciala si cu siguranta imi doresc sa revin aici. Japonia este un loc care nu poate fi niciodata descoperit in totalitate, fiind in continua schimbare. Bon voyage!