Apropo / Provence

Cum alegi un vin bun in magazin sau la restaurant

Domenii vin Provence

Intotdeauna mi-au placut mult vinurile si le-am preferat oricarei alte bauturi. Desi am mai citit una- alta despre vinuri si am descoperit tot felul de soiuri in calatoriile mele, cel mai mult am invatat despre vinuri de cand locuiesc in Sudul Frantei. Aici am mers pentru prima data pe domeniile (Château) unde se produc cele mai faimoase vinuri, pentru degustare, si tot aici am intalnit oameni care lucreaza in industria vinului si care m-au invatat cum alegi un vin bun in magazin sau la restaurant. Acum vreau sa impartasesc cateva informatii de baza cu voi. Cel mai important este sa iti cunosti papilele, in sensul ca tu stii cel mai bine ce fel de gust preferi (acidic, dulce, puternic, subtil) si in functie de asta ai primul criteriu de alegere.

Gustul unui vin este dat de mai multe elemente

  • Dulceata vinului. Un vin poate fi dulce, demi-dulce, demi-sec sau sec. Vinurile seci nu au deloc gust dulce. Asadar, trebuie sa stiti la ce sa va asteptati cand alegeti vinul in functie de acest criteriu.
  • Aciditatea. Vinurile cu o aciditate mare vor avea gust proaspat, intepator, la fel ca citricele. Cele foarte putin acide vor avea un gust mai fin, mai bogat.
  • Taninul. Acesta este provenit din pielita strugurilor si se regaseste mai mult la vinurile rosii, find acel gust amarui care ramane chiar si dupa inghitirea vinului.
  • Corpolenta sau robustetea vinului. Corpolenta vinului se refera la consistenta pe care acesta il are la degustare. Daca il simtiti mai light sau mai „greu”. Vinurile rosii au in general o robustete mai mare, la fel si cele provenite din zone mai calde.
  • Alcoolul. Cantitatea de alcool din vin influenteaza de asemenea gustul si ii confera o mai mare „caldura” la degustare. Retineti ca vinurile de o calitate mai buna au in general un procent mai mare de alcool.

Domenii vin Provence

Indicele de calitate

Pe langa gust, este important sa stiti cum diferentiati vinurile in functie de eticheta, pentru ca nu tot timpul avem posibilitatea de a le degusta inainte. Cum alegi un vin bun in magazin? Eticheta vinului trebuie citita cu atentie, pentru ca acolo veti gasi toate informatiile necesare. Cel mai important criteriu al calitatii, stabilit international, este apelatiunea de origine.

Vinurile se impart in trei categorii din punct de vedere al calitatii : 1. vinuri de masa, 2. vinuri de indicatie geografica si 3. vinuri cu apelatiune de origine controlata. Acestea din urma sunt vinuri de calitatea I care sunt atent inspectate de autoritatile din domeniu si primesc aceasta titulatura doar daca indeplinesc toate conditiile de calitate. De la sol pana la struguri, fermentatie si pastrare, totul trebuie sa fie perfect pentru ca un vin sa fie clasat AOC .

Aceasta indicatie apare sub mai multe denumiri pe vinurile internationale, asa ca o puteti gasi sub forma AOC/ AOP (Franta), DOCG/ DOC (Italia/ Romania), DOCa/ DO (Spania), QmP/ QbA (Germania). Aceste vinuri sunt mereu alegerea cunoscatorilor si pot incununa cu succes o masa speciala. Atentie, acestea nu trebuie sa fie neaparat foarte scumpe. In Franta puteti gasi aceste vinuri si sub 10 euro. Insa este de la sine inteles ca daca va doriti un vin special nu este recomandat sa il alegeti pe cel mai economic. Puteti gasi, insa, o cale de mijloc.

Vinuri internationale

Cei mai mari producatori de vinuri din lume sunt francezii, italienii si spaniolii, asa ca mergeti la sigur alegand un vin din aceste regiuni. Insa si America de Sud, California si Africa de Sud sunt cunoscute pentru vinuri foarte bune.

Denumirea pe care o vedeti pe sticla de vin va reprezenta de obicei domeniul pe care a fost produs, zona geografica si soiul de strugure. Asadar, atunci cand spuneti ca beti un „Merlot”, va referiti la tipul de strugure. Cand beti un vin de Bordeaux, aceasta este zona de provenienta.

Cele mai cunoscute soiuri de struguri si cele mai cultivate sunt : Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grenache, Malbec, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Grigio/ Gris, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Shiraz, Tempranillo, Zinfandel. Exista regiuni prielnice pentru un anumit tip de strugure sau tari care sunt cunoscute pentru un anumit soi. Bineinteles, acestea vor avea gusturi specifice, insa un anumit soi de strugure va avea un gust asemanator indiferent de unde provine. Asadar, ramane sa degustati, sa incercati, sa cereti sfatul in restaurante atunci cand nu sunteti siguri si sa va notati ce vinuri v-au placut. Va face totul mai usor pentru viitor.

Pentru pasionati recomand si aplicatia gratuita pentru smartphone Vivino, unde puteti scana eticheta vinului si veti afla mai multe informatii despre el, inclusiv stele si review-uri de la alti consumatori. Bonne dégustation !