Apropo

Cum ne ajuta calatoriile sa ne dezvoltam pe plan psihologic

drum prin padure

Vedem tot mai des pe bloguri si site-uri de turism tot felul de articole care incearca sa ne explice cum ne ajuta calatoriile sa ne dezvoltam pe plan personal. Insa au aceste informatii vreo baza stiintifica ?

Raspunsul este „da”, au fost efectuate mai multe studii in acest sens din care reiese clar: calatoriile ne ajuta sa ne dezvoltam pe plan psihologic. Acestea relateaza si ca ne putem dezvolta multe calitati prin intermediul calatoriilor, ca ne putem diminua anxietatea si putem chiar avea revelatii care sa ne schimbe parcursul de viata sau cel profesional.

Exesarea discofortului

Un studiu realizat de Universitatea din Tennessee in 1995 („Aspectele psihologice ale calatoriilor in strainatate”) relateaza ca atunci cand calatorim, suntem expusi unui numar foarte mare de stimuli care ne scot din zona de confort, ne activeaza creierul in moduri noi si neasteptate si ne dezvolta creativitatea. Toate starile prin care trecem atunci cand traim diverse peripetii sau situatii de disconfort (de exemplu cand ne ratacim intr-un oras strain, suntem victima unei pacaleli etc) ne ajuta sa capatam o mai mare toleranta la schimbare, la neprevazut, fapt care ne creste si stima de sine si ne ajuta sa ne descurcam mai usor in situatii dificile.

William Caudil, antropolog medical a carui munca s-a centrat pe psihiatrie, descrie felul in care socul cultural la care suntem expusi ne face sa ne restructuram schemele mentale despre lume si societate, devenind astfel mai flexibili si asemeni unor copii, gata din nou sa invatam, sa inmagazinam noi informatii si sa ne adaptam.

Maturizarea prin calatorie

Constatarea ca schemele noastre de gandire, impreuna cu generalizarile si chiar stereotipurile nu se pot aplica cu succes in noua lume descoperita genereaza frustrari, insa ajuta in cele din urma la largirea orizonturilor si capatarea de perspective noi si diversificate asupra lumii, fapt care ne va schimba automat perceptia si asupra locurilor natale.

Pe langa faza initiala de entuziasm, etapa de „turist”, cum o numesc autorii studiului, este ideal sa ne aventuram si in experiente care nu ne sunt comune, in locuri care nu sunt neaparat adaptate nevoilor turistilor, astfel incat sa avem o experienta completa. Sentimentul de anxietate si teama de neprevazut se intalnesc des la o parte dintre oameni, iar acestea ii fac sa nu se aventureze in locuri pe care le considera in afara spectrului lor de confort, insa tocmai acestea sunt cele care le-ar aduce cele mai mari beneficii la nivel de crestere personala.

Experienta personala

Pe langa toate studiile psihologice si articolele de specialitate la care avem acces cu usurinta pe internet, va pot marturisi si din experienta personala: calatoriile ne ajuta sa ne dezvoltam si ne schimba in cel mai frumos mod posibil, uneori drastic si cu atat mai mult calatoriile in zone indepartate, in tari despre care stim foarte putin.

Dupa ce am avut ocazia sa ajung pe 5 continente si sa locuiesc in doua tari straine, pot spune ca oamenii sunt foarte asemanatori, ca avem aceleasi nevoi, dureri si bucurii, iar diferentele dintre noi sunt mai mult la suprafata. O astfel de descoperire mi-a crescut enorm toleranta si intelegerea fata de cei din jurul meu, mi-a oferit o stare de „relaxare” atunci cand ma aflu intr-o situatie jenanta, bazandu-ma la randul meu pe faptul ca orice om poate intelege o greseala sau scapare si mi-a creat o viziune de ansamblu asupra lumii, una in care ne vad pe toti impreuna, neseparati de religie, etnie, granite sau teama de „celalalt”.

Asadar, va recomand din tot sufletul sa treceti peste teama de diferit, de nou, de disconfort si sa indrazniti sa descoperiti lumea; va veti intoarce mai bogati, mai plini, mai aproape de voi insiva si de ceilalti spiritual si sufleteste.

 

Articol publicat pe blogul Dr Vasi Radulescu.