Destinații / Europa / Provence

Lacurile roz si Delta Camargue, obiective altfel in Provence

Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Salina Giraud lac roz
Delta Camargue flamingo
Delta Camargue flamingo
Delta Camargue flamingo
Delta Camargue flamingo

Provence este un loc incredibil de ofertant, unde puteti face foarte multe. De la sate medievale pana la plaje si dealuri pline cu vita-de-vie, toate merita vazute. Insa exista si obiective turistice mai atipice sau mai putin cunoscute, cum ar fi lacurile roz de sare si Delta Camargue, aflata in apropiere.

Rolul lacurilor roz

Salina Giraud produce peste 500 000 tone de sare anual, fiind printre cei mai mari producatori din Europa. Inca din Antichitate acest loc a fost folosit pentru producerea sarii. Bazinele de preconcentrare si evaporare se intind pe 14 000 de hectare.

Nuanta roz a apei este data de un microorganism de tip alga, numit „dunaliella salina”, care creste in apa foarte sarata. Acest tip de alga este foarte utila in industria cosmetica, avand proprietati hidratante si emoliente.

La inceputul primaverii, apa de mare este extrasa cu ajutorul unor conducte si adusa in bazine. Pe timpul verii apa se evapora in urma actiunii naturale a soarelui si vantului. Apa pierde aproximativ 90 % din cantitatea de apa dulce, crescand astfel concentratia de sare. Datorita salinitatii, apare acea alga de care am vorbit, iar aceasta este bogata in carotenoizi, dand astfel culoarea roz- portocalie apei.  Aceasta alga este consumata de o specie de creveti foarte mici, acestia fiind hrana principala a pasarilor flamingo. Si de aici au aceste pasari culoarea care i-a facut atat de faimosi.

In timp, sarea se cristalizeaza si se depune pe fundul bazinelor. Aceaasta este recoltata incepand cu luna septembrie si devine sare de masa sau este procesata mai departe pentru a realiza alte produse.

Salina Giraud lac roz

First time experience

Pentru mine a fost prima data cand am vazut un lac roz si am avut o stare putin ciudata. Pe de o parte aveam impresia ca ceva nu este in regula, ca un element chimic sau radioactiv a facut apa sa aiba acele culori nepamantesti. Evident, era doar o senzatie. Cu cat ma plimbam aveam impresia ca sunt pe alta planeta sau intr-o lume de povesti. In orice caz, este o experienta unica sa simti cristalele de sare sub talpi si sa vezi mini-valuri roz care se sparg de un tarm alb ca zapada.

La aceste lacuri-saline puteti ajunge cu masina, se afla cam la o ora de Aix-en-Provence. Pentru a face drumul mai scurt, puteti trece cu bacul peste unul dintre lacurile din afara salinei. Dureaza doar cateva minute, costa 12 euro dus-intors pentru vehicule si gratis pentru pietoni sau biciclete. Bacul trece la fiecare 10 minute si puteti gasi programul online. Puteti merge si exclusiv pe uscat, dar acel traseu este mai lung cu o jumatate de ora. Pe internet am vazut ca s-ar plati intrare la salina, insa cand am ajuns noi (sambata seara), nu vindea nimeni bilete si era intrare libera.

Cand si cum?

Deoarece recolta sarii incepe in luna septembrie, puteti vedea aceste lacuri colorate doar in timpul verii. Recomand sa mergeti ori dimineata devreme, ori seara spre apus, pentru ca altfel lumina prea puternica a zilei n-o sa avantajeze culorile lacului si nici fotografiile nu vor iesi asa bine. Va mai recomand sa purtati slapi sau sandale, pentru ca la un moment dat trebuie sa treceti printr-un paraias adanc de 10-15 cm pentru a ajunge la bazine. Sunt surprinsa ca acest loc nu este mai cunoscut sau mediatizat, pentru ca este absolut uimitor.

Parcul natural al Deltei Camargue

Aceste saline se afla in Parcul Regional de Camargue, in interiorul Deltei Rhône-ului. Parcul national a fost creat in anul 1970 si se intinde pe mai mult de 100 000 de hectare. Aceasta rezevatie naturala se ocupa cu protejarea si conservarea mai multor specii de plante si animale, unele pe care de disparitie, si este unul dintre cele mai bogate ecosisteme din Europa de Vest.

Delta Camargue flamingo

Acest loc este unul dintre popasurile principale in migratia pasarilor din Europa de Nord spre Africa, iar biodiversitatea este incredibila. Puteti vedea aici: flamingo roz, tauri, cai salbatici, castori si multe alte specii de pasari si animale. Tot aici puteti admira plaje, culturi de grau si orez, lavanda si narcisa de apa. Puteti petrece in parc o zi intreaga si este de asemenea un loc foarte safe si educativ pentru copii, dar relaxant pentru parinti. Sunt permise si picnicurile si ce loc mai frumos sa iei cina decat la apus, insotit de niste flamingo roz ? Eu am fost foarte impresionata de acest loc si cu siguranta vreau sa mai merg si sa descopar noi specii de plante si animale.

Asadar, daca vreti sa faceti ceva mai altfel in vacanta din Sudul Frantei, un loc salbatic, natural si plin de frumusete ca acesta este ideal. Lacurile roz si Delta Camargue sunt doua obiective inedite, de care va veti aminti cu drag. Nu uitati ca romanii au acces liber pentru vacante in Franta si inca nu se cere niciun test Covid sau perioada de carantina, nici la sosire, nici la intoarcerea in tara.