Apropo / Provence

Viata in Sudul Frantei. Pro si contra

France Provence

Vad peste tot pe internet discutii si dezbateri despre romanii care au ales sa plece din tara. Bineinteles, exista tabara celor care nu vor sa ii mai accepte, celor care nu inteleg cum poti sa iti parasesti tara (fie doar si temporar) si sa mai ai pretentia sa ai drepturi in acea tara, precun dreptul la vot.

Din fericire, exista si tabara celor care fie au trecut prin aceasta experienta, fie cunosc astfel de oameni si stiu ca a locui intr-o tara straina te schimba, te maturizeaza si te face sa vezi lumea cu alti ochi, inclusiv propria tara. Asadar, vreau sa punctez niste lucruri pe care le-am observat de cand locuiesc in Franta (11 luni) si care sunt pozitive, insa o sa mentionez si capitolele unde Romania sta mult mai bine. Atentie, voi vorbi strict despre viata in Sudul Frantei, din punctul meu de vedere.

Atmosfera de vacanta

1. Starea de spirit. Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine micile interactiuni de zi cu zi ma pot afecta. O injuratura in trafic, o doamna acra la banca, un barbat care ma fluiera pe strada, toate aceste lucruri imi displac profund si au capacitatea sa imi „strice ziua” pentru cateva minute sau chiar mai mult. Aici, in Provence, nu prea se intampla (mai deloc). Oamenii nu claxoneaza in trafic, sunt foarte respectuosi, se saluta cu toti strainii si e clar ca nu au deloc probleme cu politetea. In Bucuresti, din pacate, ai destul de des astfel de experiente, asa ca la aceasta categorie punctul merge la Franta.

2. Divertisment si timp liber. Aici Bucurestiul ia aurul. Bineinteles, fiind capitala este normal sa aiba mai mult de oferit, in sensul ca poti merge la teatru, opera, stand up, mall, club, muzee, se organizeaza tot felul de festivaluri etc. Problema in zona in care traiesc eu (si in general in Europa de Vest) este ca restaurantele sunt deschise doar anumite ore pe zi, cinematografele nu prea au filme in versiunea originala (doar dublate in franceza fara subtitrare), magazinele se inchid la ora 6-7, iar in weekend nu mai spun. Este o cursa contra cronometru pentru a face cumparaturile pentru saptamana care vine. Desi toate aceste reguli sunt puse in vigoare pentru angajati, care astfel au un program mult mai bun de lucru, pentru clienti este mai dificil.

Romania sau Franta?

3. Diversitatea naturii. Nu ma intelegeti gresit, aici vorbesc strict despre Bucuresti si imprejurimile acestuia. Adevarul este ca posibilitatile sunt putin limitate pentru plimbari de weekend, mai ales plimbari de o zi, pentru ca stiti bine cat timp facem pe drum de oriunde pana oriunde. Aici, daca vreau sa merg la plaja, pot ajunge in 30 minute, la munte pentru drumetii in 30 min- o ora, in statiune montana pentru ski in doua ore si in alte orasele sau sate frumoase pentru plimbat si vizitat, optiunile pana in doua ore sunt nelimitate.

4. Viata in Sudul Frantei este scumpa. Preturile in aceasta zona celebra si foarte turistica sunt pe masura renumelui, asa ca o iesire la restaurant nu se poate compara cu una in Bucuresti. De multe ori nici la calitatea mancarii, pentru ca fiind o zona plina de vizitatori, prioritatea lor nu este de a fideliza clientii, ci doar sa aiba locatie buna. Punctul merge la Bucuresti.

Ce a facut Franta pentru mine

5. Viata de cetatean. Aici o sa vorbesc despre un element care in Romania este, sa zicem, in curs de dezvoltare. Un lucru care m-a impresionat este acela ca aici statul chiar te ajuta cu multe lucruri. Eu, spre exemplu, am primit de la stat un curs gratuit de 3 luni pentru a invata limba franceza si pot spune ca acest curs a fost extrem de bine realizat si de o calitate de nivel universitar. Thumbs up. Pe langa asta, pe perioada cursului am primit si o alocatie medie care sa ma ajute pana gasesc un job. Ulterior, consilierul care s-a ocupat de mine m-a pus in legatura cu directorul companiei la care lucrez in prezent.

Nu stiu cum s-ar fi desfasurat lucrurile in Romania, dar din experientele cunoscutilor mei, tind sa cred ca nu la fel. Tot aici as vrea sa mentionez curatenia si grija pentru mediu. In zecile de drumuri pe care le-am facut in aceasta zona vasta, nu am vazut niciodata un copac taiat sau o sticla de plastic pe jos. Oamenii strang dupa ei si respecta natura, recicleaza, aleg variante eco si pentru masini, au autobuze electrice etc. Din nou, un mare pro. Ar mai fi multe de mentionat, dar o sa dezvolt intr-un articol separat ce putem invata de la francezi.

Alegere rationala versus emotionala

6. Un mare, chiar cel mai mare minus pe care il are locuitul in orice alta tara decat acasa, este lipsa oamenilor dragi. Departarea de familie, de prieteni face ca orice alt avantaj sa paleasca. Desi am norocul de a avea alaturi de mine iubitul si un grup de super oameni cu care sa ne bucuram de viata in Sudul Frantei, ramane acel gol pe care nimic nu-l poate umple. Unii invata sa traiasca cu el, chiar sa il ignore. Nu este cazul meu. Asa ca de aceea stiu ca in ciuda multor puncte mai neatractive , intr-o zi voi reveni in Romania.

Asadar, dupa cum vedeti, nicio tara nu e perfecta si clar niciuna nu este ca acasa. Dar va pot spune cu siguranta ca distanta ofera o noua perspectiva si inveti sa judeci cu alti ochi lucrurile. Totul tine de prioritati, de lucrurile care cantaresc mai mult pentru tine atunci cand alegi in ce tara sa traiesti. Romania are multe avantaje, multe lucruri inca nelalocul lor, dar poate tocmai de asta are nevoie ca oamenii sa revina si sa schimbe lucruri, sa aplice ce au vazut si invatat in afara astfel incat sa progresam.